Veteraner visade styrka!

Vilken kamratskap och gemenskap vi uppvisade när vi tillsammans gick genom Stockholm under Veterandagen. Vilken kraft det gav! Alla ni som var med under manifestationen i Stockholm ska ha ett stort TACK för att ni var med och förgyllde Veterandagen och ställde upp för att marschen kunde ske. Tillsammans är vi starka!
Tack till våra vänner från Norge, Karl-Erik Aalen NVIO, Arild Lihaug och Arne Semb med fru samt att Kim från Danmark valde att vara med under Svenska Veterandagen.

Ett stort tack ska också riktas till Jernhusen som äger Centralstationen då de lät oss genomföra en Flashmob där. Sedan ska gänget i gula västar från 242:a insatskompaniet Birger Jarl; Sunitha Forsberg, Veronica Fredriksson, Lina Karlsson, Madelen Fogelkvist, 262:a insatskompaniet Västerort; Kristina Bergström och 243:e bevakningskompaniet Engelbrekt; Kerstin Reinholdsson ha ett stort tack deras insats! Tack till fotograferna Malin Bondeson, Kim Svensson och Karin Ottosson, Jörgen Ferm och Lars Thidevall som var chaufförer av följebilarna, Fredsbaskrarna Stockholm för att ni tog hand om fanorna på ett sådant snyggt sätt, SveaCater för vattenflaskor, Hemvärnets musikkår Södertörn för trummor och takt, och sist men inte minst Polisen i Stockholm som beredde vår väg genom storstan. Tack också Fältartisterna för sång och stöd!

För sin styrka att hjälpa andra fick Martin Bauhn utmärkelsen Årets Veteran 2015. Han om någon var värd hederstecknet som tillsammans med sina vänner Karl Schooner och Johan Sällkqvist startade upp VRR. Grattis!

Ceremonin vid Restare avlöpte snabbt med bra tal och värdiga medaljeringar. Utställningsområdet höll hög fart i år med en mängd olika aktiviteter med b.la. fallskärmshoppning, räddningsinsatser vid bilolycka, ballongkonstnär till alla ungars glädje och en överflygning med C-130 Hercules som fick ett vist media genomslag.

Veterankonserten inledes med att Magnum Coltrane Price, Jonas Wall och Paolo Murga tillsammans med delar ur Arméns musikkår framförde den nya veteransången - När vi kommer hem. Hoppas att fler svenska artister tar till sig detta och skriver nya ”basker blå”. Mikael Tornving tog sedan över hela Försvarsmakten eller i vartfall showen och gjorde ett bejublat jobb. En mer klockren konferencier får vi leta efter. Tornving i all ära men musiken höll rak igenom mycket hög klass där Arméns Musikkår visade styrka med stöd av bl.a. Mia Löfgren och Johannes Kotschy från Fältartisterna. Det var en värdig avslutning på en mycket lyckad veterandag.Efter vackra ord från bl.a. statsminister Stefan Löfven och moderaternas Anna Kinberg Batra så är det upp till bevis nästa år för riksdag och regering att visa sig med oss veteraner. Men de har redan chansen att visa sitt stöd 14-22 augusti då Veteranmarschen går mellan Örebro och Stockholm.

Text: Per Lennartsson, veteran och ansvarig för förbundets kommunikation!
Foto: Kim Svensson - Purpleninja.se
Uppdaterad: 2018-03-21

Förbundsstyrelsen 2015-2017

Förbundsordförande. Lennart Bengtsson, 62 år brigadgeneral (PA) från Norrtälje, gift och två vuxna barn. Tidigare chef Swedint. Utlandsmissioner i Kosovo. Han har dessutom efter tiden på Swedint bl a arbetat på Utrikesdepartementet.

Vice Förbundsordförande. Jerker Westdahl, 59 år överstelöjtnant i reserven från Skåne. Han har gjort utlandstjänst både på Cypern och i Afghanistan. Fd ordförande i Fredsbaskrarna Skåne.

Ledamot. Ylva Ehrin, 56 år polis från Stockholm. Hon har bl a varit utsänd i flera länder och gjort mycket uppskattade insatser, bl a i Kosovo (EULEX). För närvarande arbetar hon en stor del med internationellt arbete i Colombia.

Ledamot. Mika Sörensen, 51 år från Tranås, gift med två vuxna barn. Arbetar med internationella fredsinsatser på Folke Bernadotteakademien. Har gjort ett stort antal internationella civila och militära insatser och är för närvarande utsänd till EUMM Georgien. Tidigare styrelseledamot.

Ledamot. Rikard Bengtsson, 44 år från Stockholm har fru och två barn. Överstelöjtnant och arbetar på Livgardet. Gjort utlandstjänst vid JK04 och KS20 och tidigare styrelseledamot sedan flera år.

Ledamot. Tor Cavalli-Björkman, 57 år, har två vuxna barn, var chef för FM Överlevnadskola under 9 år. Tjänstgör idag vid Force Headquarter för NBG 15. Har gjort flera insatser. Medlem i Blue Berets MC.

Ersättare. Daniel Sandberg, 48 år från Skövde. Tidigare på FM Veteranenhet och har där varit mycket drivande för veteraner, bl a i samband med veterandagen. Flertal missioner under lång tid.

Ersättare. Johan Sundin, 45 år från Varberg. Har gjort insats: JK08 (Zagreb), DB04 (Doboj), DB12 (Sarajevo) samt FS04 (Kabul). Tidigare suppleant i styrelsen.

Revisorer
Lekmannarevisor. Claes Anell, 75 år från Norrköping. Tidigare arbetat på Swedint. Ett flertal missioner. Tidigare revisor i SVF.
Lekmannarevisor. Lars Andersson, 62 år från Höör. Har tjänstgjort i Sinai, Libanon, Kuwait och Bosnien. Tidigare revisorssuppleant.
Ersättare. Monica Larsson, 45 år från Stockholm. Arbetar på FM Veteranenhet. Har tidigare arbetat på Swedint och även gjort utlandsmission bl a i Tchad.

Uppdaterad: 2018-03-21

Race For Heroes

Race For Heroes är en solotävling i multisport som genomförs i Karlsborg i anslutning till nationaldagsfirandet den 6 juni 2015.

Denna tävling är inget för den otränade utan en riktig fysisk utmaning. Överskottet från tävlingen går oavkortat till Försvarsmaktens veteraner (veteranorganisation). Om du som innehar ett veterankort anmäler dig till tävlingen erbjuds du fri kost och logi. Boende sker i logement natt mellan 5-6 juni. Du bjuds på kvällsmål den 5 juni samt frukost och en lättare lunch efter målgång den 6 juni. I anslutning till att du checkar in genomförs kontroll av ditt veterankort tillsammans med legitimation.

För anmälan och mer info om tävlingen se hemsidan: www.arseries.se

Uppdaterad: 2018-03-21

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna var på lysningsmottagning på Kungliga slottet

Foto: Claudio Bresciani / TT
Igår 17 maj uppvaktades förbundets höge beskyddare Prins Carl Philip och Fröken Sofia Hellqvist av Lottie Nordström och Björn Eggeblad då prinsparet höll lysningsmottagning på Kungliga slottet. Förbundet överlämnade boken om Fredskockarna – I grytorna för freden och fick möjlighet till en stunds trevligt samtal. Invidzonen var också representerat genom Anna Nybling.


Bildtext: STOCKHOLM 20150517, Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF) fr Anna Nyhling (Invidzonen), prins Carl Philip, Sofia Hellqvist, SVF:s Lottie Nordström och Björn Eggeblad, under uppvaktningen av prinsparet vid lysningsmottagningen på Stockholms slott på söndagen. Foto: Claudio Bresciani / TT
Uppdaterad: 2018-03-21

Vem tycker Du har gjort sig förtjänt av en medalj?

Förslag om utdelning av utmärkelser kan göras av enskild medlem eller till förbundet ansluten förening.
Vi vill ha din motivering skriftligen senast sista februari 2016.

Förslag skickas till: kansliet@sverigesveteranforbund.se
eller
Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna
Medaljkommittén
Klostergatan 23
703 61 Örebro
Uppdaterad: 2018-03-21

Kansliet flyttar till nya lokaler!

Äntligen flyttar kansliet till nya lokaler på Klostergatan 23 i Örebro. Under perioden 2-13 februari kommer vi att ha begränsad möjlighet gällande; utskick av profilprodukter, medlemshantering och telefonpassning.

Hälsningar
Kansliet
Uppdaterad: 2018-03-21

INSTÄLLT! Lilla Veteranmarschen 2015 - Rasmus på luffen

OBS! Inställt pga av får få deltagare! Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna och Grön Famn (ABF-Örebro) planerar sommarens roligaste läger för barn.
Under fem dagar kommer vi på luffarvis ta oss ända fram till slutsträckan av veteranmarschen i stadsparken i Örebro. Vi kommer ta oss fram med ånglok, häst och vagn och till fots. Vi kommer sova i tält eller under bar himmel (för er som vill och vågar) fiska från flotte på Ramsjön, äta massor av glass och en massa annat skoj. Äventyret avslutas med att vi promenerar den sista biten av veteranmarschen ända in i mål, där blir det medalj- och diplomutdelning.

Är du barn till någon som är, ska eller har varit på insats utomlands? Då är du varmt välkommen att följa med på detta fantastiska äventyr!

OBS! Inställt pga av får få deltagare!


För mer information och anmälan: kansliet@sverigesveteranforbund.se, telefon: 08-25 50 30.

Missa inte chansen att leva som Rasmus på luffen i sommar!
– Lägret är kostnadsfritt!

Och du! -Missa inte återträffen och stora veteranmarchen i Stockholm den 22/8! Det blir buskul!
Uppdaterad: 2018-03-21

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna svar på remiss Veteranutredningens slutbetänkande (SOU2014:27), Fö2014/908/MFI

SVF delar i allt väsentligt utredningens bedömningar och stödjer utredningens förslag.

Forskningen på veteranområdet bör utvecklas. Nuvarande forskning har i stor utsträckning inriktats mot att beskriva historik. Detta är viktigt, men en lika viktig del är att bedriva forskning kring preventiva metoder för att förhindra t.ex. psykisk ohälsa bland personal i insatsområden och utveckling av ett relevant ledarskap.

Utredningen behandlar inte behovet av att ta fram retrospektiv veteranstatistik. Utredningen uppskattar att 60 000 – 70 000 svenskar medverkat i internationella insatser genom åren. Det är SVF bedömning att det finns ett historiskt och ett operationellt behov av att förbättra statistiken även kring tidigare insatser.

Medverkan i internationella insatser ger för de allra flesta en rik erfarenhet och medverkar på ett positivt sätt till den personliga utvecklingen. Detta förhållande hamnar alltför ofta i skuggan av de problemområden som oftast exponeras i media. Veteran- och anhörigorganisationerna har i detta sammanhang en viktig uppgift att förmedla en mer rättvisande bild av veteranen som en resurs.
Uppdaterad: 2018-03-21

VÄLKOMMEN TILL SEMINARIUM I ALMEDALEN

Försvarsmaktens ideella samarbetsorganisationer Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, Invidzonen, Sveriges Militära Kamratföreningars Riksförbund, Svenska Soldathemsförbundet håller ett gemensamt seminarium under Almedalsveckan. Seminariet går under rubriken "Den svenska veteranen – ett ansvar för alla" och kommer att ta upp frågan kring stödet för veteraner och anhöriga inom civila såväl som militära insatser utomlands.
Vem ska ansvara för veteranerna och deras anhöriga?
Hur drar vi nytta av Försvarsmaktens och ideella organisationers tidigare lärdomar?
Hur ser stödet ut före, under och efter utlandsinsatsen?

Medverkande i paneldebatten är Jan Salestrand statssekreterare Försvarsdepartementet.
Allan Widman (FP), veteranutredare och ordförande i försvarsutskottet Sveriges riksdag,
veteranerna Hugo Karlsson och Mattias med anhörig Anna.
Moderator är Kristoffer Appelquist.

När: 1 juli 2015 klockan 13:00 – 13:45
Var: Försvarspolitisk Arena, S:t Hansgatan 11
Arrangör: Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, Invidzonen, Sveriges Militära Kamratföreningars Riksförbund, Svenska Soldathemsförbundet

Missa inte seminariet: Vem lyssnar på våra veteraner?
I Sveriges mest dramatiska FN-insats Kongobataljonen (1960-64), tjänstgjorde över 6 000 man, varav 19 stupade. Efter insatsen har veteranerna haft svårt att få gehör för sina upplevelser. Vem tar ansvar för att våra svenska veteraner får höras i samhället?

År 2012 åkte 20 av veteranerna tillbaka till Kongo för att bearbeta sina minnen. Resan blev till en film som visar. Efteråt diskuteras filmens innehåll.

Medverkande: Peter Hultqvist, försvarsminister. Lennart Bengtsson, Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna. Anders Stach, C FM Veteranenhet, Försvarsmakten.
Moderator: Marika Griehsel, regissör

När: 28 juni 2015 klockan 17:00 – 18:30
Var: Försvarspolitisk Arena, S:t Hansgatan 11
Arrangör: Armé- Marin & Flygfilm

Varmt välkommen!
Uppdaterad: 2018-03-21

Nyhetsbrev 1 2015

Årets första nyhetsbrev från Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna
Uppdaterad: 2018-03-21

Hjälp oss värva medlemmar!

Vår verksamhet är direkt beroende av ett stabilt inflöde av medlemmar. Det är på så sätt vi säkrar de ekonomiska medel som krävs för att hjälpa
veteraner och deras anhöriga – nu och i framtiden. Därtill kan vi tillsammans bli starkare och påverka i veteranfrågan.

Vi tror att många veteraner som ännu inte är medlemmar skulle bli det om vår verksamhet synliggjordes bättre. Hjälp oss hjälpa fler genom att värva nya veteraner och stödmedlemmar.

Vi vet att du som veteran är den bästa ambassadören vi kan få.
Uppdaterad: 2018-03-21

Lilla Veteranmarschen 2014 - med tema Rasmus på luffen! (OBS! fullbokad)

Tillsammans med SVF och Grön Famn planerar Invidzonen sommarens roligaste läger för barn.
Under fem dagar kommer vi på luffarvis ta oss ända fram till slutsträckan av veteranmarschen i stadsparken i Örebro. Vi kommer ta oss fram med ånglok, häst och vagn och till fots. Vi kommer sova i tält eller under bar himmel (för er som vill och vågar) fiska från flotte på Ramsjön, äta massor av glass och en massa annat skoj. Äventyret avslutas med att vi promenerar den sista biten av veteranmarschen ända in i mål, där blir det medalj- och diplomutdelning.

Är du barn till någon som är, ska eller har varit på insats utomlands? Då är du varmt välkommen att följa med på detta fantastiska äventyr!

OBS, Årets marsch är fullbokad! För mer information och anmälan: anna@invidzonen.se, telefon: 073-508 97 78

Missa inte chansen att leva som Rasmus på luffen i sommar!
– Lägret är kostnadsfritt!
Uppdaterad: 2017-12-07

Lilla Veteranmarschen 2015 - Rasmus på luffen är inställt pga av för få deltagare!

Uppdaterad: 2017-12-07
NY ADRESS FRÅN 1 APRIL 2022

Sveriges Veteranförbund (SVF)
Karlavägen 65
114 49 Stockholm

Telefon 08-25 50 30
kansliet@sverigesveteranforbund.se

Org.nr: 828001-0359
Välkommen att hälsa på, hör av dig innan!
               

    
Sveriges Veteranförbund (SVF) är förbundet som engagerar sig, före, under och efter utlandsinsats, för alla veteraner, som brytt och bryr sig om att hjälpa utsatta människor i världen. SVF tillvaratar veteranernas och deras anhörigas intressen. Gula bandet säljer vi till förmån för våra veteraner och pengarna går till Kamrathjälpen där vi ger kamratstöd.

Webbplatsen är producerad av Viaduct webbyrå