Peace and Security Summit 2013

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna är värd för World Veterans Federation: Peace and Security Summit 2013 i Stockholm. Temat för konferensen är Hur kan veteraner bidra till fred och säkerhet i samhället.
>>Läs mer

Årsmöte 2013

Genomfördes 23-24 mars 2013 vid Södra skånska regementet P7 på Revingehed

Svenska myndigheter får bottenbetyg av veteraner

Var tredje utlandsveteran har mötts av oförståelse och brist på respekt efter sin utlandstjänstgöring och bara 10 % blivit bra behandlade av svenska myndigheter. Det framkommer i en undersökning som Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna i dag har överlämnat till försvarsministern och Försvarsmakten.

Uppstart av träffplats i Umeå

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna bjuder in till uppstart av ny träffplats i Umeå den 23:e november.

Vi ses 23 november kl. 17:00 på Bishops Arms, Renmarkstorget 8 i Umeå.

Vi träffas, pratar och äter en bit mat. Förbundet står för fika och mat.

Syftet med träffen är att få igång en träffplats, där veteraner kan träffas och umgås.

På träffplatsen kan man hålla olika typer av aktiviteter, t.ex. föreläsningar, middagar osv, men framförallt få möjligheten att träffa kollegor och kamrater,
gamla som nya!

Vid frågor kontakta:
Jonas Granström, telefon: 070-255 96 48, e-post: jonas@knet.se

Välkommen!
Uppdaterad: 2014-01-22

Balkan and Kosovo Mission accomplished

21 ÅR MED SVENSK TRUPP I DET FORNA JUGOSLAVIEN
Efter över två årtionden avslutas nu den svenska militära truppinsatsen på Balkan. Den sista Kosovostyrkan KS 27 påbörjade sin avveckling i oktober.

Armémuseum uppmärksammar nu, under en oförglömlig kväll, insatserna där 21 700 svenska militära befattningar har bemannats, 9000 av dem i Kosovo.

Kom och ställ frågor till en namnkunnig panel. Var med på premiären för en kortare film om insatsen och ta ett glas på Muddy Mess, en del av inredningen från Camp Victoria i Kosovo som finns bevarad på museet. Lyssna till Försvarets fältartister,”M&M:s”, och stimma med andra som minns.

Panelen består av följande personer med egna erfarenheter från Balkan
  • Ulf Henricsson, Öv 1, Chef BA 01
  • Lars Gerhardsson, Övlt, tjg vid INSS Erfarenhet/Analys
  • Anders Ramnerup, Generalsekreterare Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna
  • Mika Sörensson, bitr. utbildningschef, Folke Bernadotteakademin
  • Anders Stach, Öv, Chef Försvarsmaktens Veteranavdelning
Välkommen!

TID Fre 29 nov kl 18
PLATS Armémuseum, Riddargatan 13 Stockholm
Uppdaterad: 2014-01-22

En julhälsning!


Sveriges Veteranförbund!
Tack för allt ert stöd i utvecklingen av veteranarbetet. För Försvarsmakten är ni en ovärderlig partner såsom sammanhållande för Sveriges alla veteraner. Ni bidrar med erfarenhet, idéer och - inte minst - god kamratskap, något jag själv fått uppleva vid flera tillfällen under året. Jag tillönskar er alla en riktig god jul och ett gott nytt år!

General Sverker Göranson
Överbefälhavare

Soldier Day

Lördagen den 19/10 är det Soldier Day på Terräng (Military Shop) i Stockholm på Kungsholmsgatan 20 med militärt författartema.
  • Johanne Hildebrandt - Krigare
  • Thomas Rathsack - Jägare
  • David Bergman - 36-timmar
  • Lars Wilderäng - Midsommargryning
Boka in i kalendern och glöm inte att tipsa vänner och bekanta. Vi kommer såklart att finnas på plats!


Veteranmonumentet återigen blockerat

Veteranmonumentet vid Sjöhistoriska museet i Stockholm har flera gånger sedan det invigdes i maj i år varit blockerat och inte kunnat fungera som den ceremoniella och respekterade plats som det var tänkt. Nu i helgen var monumentet inspärrat av kravallstaket och stora öltält, när ett bryggeri höll festival på området. Vid tidigare evenemang på området har Veteranmonumentet fungerat som spontan läktare åt publiken.
Under Dagens Nyheters konsert så användes monumentet som sitt och picknick-plats. Foto: Claes-Göran Bjernér
Styrelsen har hört många som varit upprörda över dessa kränkningar av Veteranmonumentet, som enligt regeringen skulle vara en plats där veteraner och anhöriga kan få en stunds avskildhet för att hålla minnesstunder. Generalsekreterare Anders Ramnerup håller med om kritiken:

”Det känns inte alls särskilt värdigt att marken runt Veteranmonumentet upplåts på det här sättet till kommersiella arrangemang. Jag tror knappast att någon skulle tycka att det vore okej att använda Estonia-monumentet som läktare vid en konsert eller att ordna en ölfestival på minnesmonumentet för Förintelsens offer. Det är förfärligt att det händer vid Veteranmonumentet.”

Foto: Claes-Göran Bjernér

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna är inte kopplade till förvaltandet av Veteranmonumentet eller marken runtomkring men kommer att arbeta på ett konstruktivt sätt med berörda parter för att få till stånd en värdig förvaltning av Veteranmonumentet. Anders Ramnerup poängterar att problemet inte ligger vid att Veteranmonumentet ligger på en så publik plats som Sjöhistoriska museet.

”Området där Veteranmonumentet ligger är det verkligen inget fel på. Det är en jättevacker plats och ligger nära FN-monumentet, vilket känns logiskt. Vi tycker också att det är jättekul att platsen är publik – vi vill ju att så många som möjligt ska få dela veteranernas minnesmonument. Problemet uppstår när man upplåter marken alldeles intill Veteranmonumentet till stora evenemang som inte tar hänsyn till att monumentet är en plats som väcker väldigt djupa och starka känslor hos väldigt många människor. Jag är säker på att det går att hyra ut stora markområden här även med respekt och vördnad för monumentet.”

Läs även SVF:s pressmeddelande om kränkningarna av Veteranmonumentet.
Uppdaterad: 2014-01-22

Inbjudan till att uppmärksamma FN-dagen den 24 oktober vid FN-monumentet i Stockholm

Den 24 oktober inbjuder Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna och Kongo Veteranerna in veteraner, anhöriga, samarbetsorganisationer och myndigheter för att högtidlighålla FN-dagen.
Samtliga organisationer som har en fana är välkomna att ta med den.

Tid: 14.00
Plats: FN-minnesmonumentet vid Sjöhistoriska på Djurgården, Stockholm

Program
14.00 Samling vid FN monumentet, uppställning av fanor
14.05 SVF: s Generalsekreterare, Anders Ramnerup, hälsar välkomna.
14.15 Tal av SVF:s Förbundsordförande, Bengt Wiktorsson
14.30 Tal av Kongoveteranernas Ordförande Kalle Fransson
14.35 Tyst minut till minne av bortgångna veteraner
14.36 Kransnedläggning
14.45 Avslutning
efter ceremonin bjuder vi på fika på Bistro Östberg, Sjöhistoriska.

Restaurang Engelen välkomnar oss från 17.00. De har ett paketerbjudande på mat & dryck för 150:-. I priset ingår valfri maträtt inkl. 1 st öl eller 1 st glas vin, alternativt alkoholfritt. Matgäster: Boka gärna bord i förväg på telefon 08-20 10 92 uppge FN-dagen. Gå gärna inpå deras hemsida och titta på menyn och förboka även maten.

Med vänlig hälsning

Anders Ramnerup
Sveriges Veteranförbund
Fredsbaskrarna (SVF)

Karl-Olof Fransson
Kongo Veteranerna

Uppdaterad: 2014-01-22

Nya träffplatser i Västra Götaland

Vi ses på följande Soldathem:
3 dec - Karlsborg, kl. 19.00
4 dec - F7 Såtenäs, kl. 19.00
5 dec - Skövde, kl.19.00


29 november uppmärksammar Armémuseum, under en oförglömlig kväll, insatserna där 21 700 svenska militära befattningar har bemannats.

Förbundsordförandes tack!

Under juli månad har två för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna utomordentligt betydelsefulla händelser inträffat – Fredsbaskermarschen mellan Ystad och Hindås samt Veteranträffen ÖS 20 i Halmstad. Den senare för tjugonde gången i ordningen.
Fredsbaskermarschens triumf i Halmstad 12 juli 2013
Båda dessa aktiviteter bygger på initiativ och engagemang från enskilda medlemmar och det är aktiviteter som är av ovärderlig betydelse för alla
veteraner i Sverige. Jag vill på detta enkla sätt be att få tacka för ert helhjärtade engagemang, vilket har skapat en fantastisk uppslutning.

För Fredsbaskermarschen vill jag särskilt tacka initiativtagaren Lars-Göran Nyholm samt medhjälparna Rikard Johansson, Anders Nilsson, Jörgen Ferm och Lottie Nordström.

För Veteranträffen på Ringenäs i Halmstad vill jag särskilt tacka Raul Läppälä och Tony Pettersson.

Jag ber att få lyfta på hatten för allt ert enträgna arbete och önskar er en välförtjänt vila under den fortsatta sommaren.

Bengt Wiktorsson
Förbundsordförande
Solna den 20 juli 2013
Uppdaterad: 2014-01-22

Webbutbildning för föreningar

Utbildningshelg för föreningarna.

Efter genomförd utbildning är förhoppningen att föreningarna skall ha byggt en mall för sin förening samt ha sådan kännedom att föreningarna kan bygga vidare på sin sida.

Utbildningen kommer genomföras som en dagskurs på Quality Hotel Arlanda stad.
Fullt! Utbildningstillfälle 1: Lördag 7 sep Kl. 10.00-16.30 Fullt!
Utbildningstillfälle 2: Söndagen 8 sep Kl. 10.00-16.30
Utbildningen leds av Per Lennartsson och Kristofer Nennestam

Anmälan sker via mail eller telefon till: skane@fredsbaskrarna.se
070- 837 91 80

För att ta sig till utbildningen rekommenderas bil, tåg eller flyg. Förbundet står för mat, fika, utbildning och resor. Resorna bokas av resp deltagare och ersätts mot ifylld reseräkning.

Med Flyg: Transferbuss finns från hållplats 18 på samtliga terminaler inom Arlanda. Denna buss är kostnadsfri.
Med Tåg: Åk till Arlanda och använd transferbuss.
Med Bil: Parkering finns i anslutning till hotellet.

Utrustning som den enskilde behöver medföra är egen dator.

Mer info kommer att tillsändas anmälda deltagare.
Obs max 12 deltagare per dag. Först till kvarn...

Fredsbaskermarschen gjorde stor succé i Helsingborg!

Under måndagen kom marschen till Helsingborg där många veteraner med blå baskrar, men också anhöriga hade mött upp i Stadsparken för att gå genom centrala delarna av staden. Först i konvojen gick 84 åriga Gaza-veteranen Göte Enquist, därtill en poliseskort samt en KP-bil från Beredskapsmuseet i Viken. Marschen tog vägen via Järnvägsgatan till Stortorget där många åskådare hade mött upp och applåderade ankomsten

Under 17 dagar kommer deltagarna att vandra 44 mil för att uppmärksamma och hedra alla de svenskar som gjort eller gör fredsinsatser i utlandet, bland annat för Försvarsmakten. Marschen började 3 juli i Ystad, och inleddes med en känslosam ceremoni vid Kenneth Franssons gravsten. Han stupade 1991 under sin FN-tjänstgöring i Libanon.

Lars-Göran Nyholm, initiativtagare till Fredsbaskermarschen som själv kommer att gå hela sträckan. Men Nyholm kommer inte behöva gå de övriga etapperna ensam. Anmälningar om att få delta på en eller flera etapper har strömmat in från hela Sverige – och från våra grannländer Norge och Danmark.

Idag fortsätter marschen till Ängelholm för att under fredagen göra ett stopp på Stora torget i Malmö på sin väg till Hjärup. Du kan själv delta i marschen under någon av etapperna. Läs mer om programmet på www.fredsbaskermarschen.se

Delsträckor Fredsbaskermarschen 2013
Ystad – Anderslöv 3,4 mil Onsdag 3/7
Anderslöv – Oxie 2,3 mil Torsdag 4/7
Oxie – Malmö Stortorget -Hjärup 3,0 mil Fredag 5/7
Hjärup – Lund -Lödde.k. 2,5 mil Lördag 6/7
Lödde.k. – Landskrona -Rydebäck 3,0 mil Söndag 7/7
Rydebäck – Helsingborg 1,5 mil Måndag 8/7
Helsingborg – Ängelholm 3,0 mil Tisdag 9/7
Ängelholm – Grevie 2,1 mil Onsdag 10/7
Grevie – Gullbranna 3,2 mil Torsdag 11/7
Gullbranna – Halmstad 1,5 mil Fredag eftermiddag stopp och besök på ÖS20 12/7
Halmstad – Falkenberg 4,0 mil Söndag 14/7
Falkenberg – Varberg 3,0 mil Måndag 15/7
Varberg – Frillesås 2,7 mil Tisdag 16/7
Frillesås – Kungsbacka 4,0 mil Onsdag 17/7
Kungsbacka – Göteborg 3,0 mil Torsdag 18/7
Göteborg – Hindås 3,5 mil Fredag 19/7
Uppdaterad: 2014-01-22

Veterandagen 29 Maj 2013

Sen år 2012 är veterandagen den 29 maj en statsceremoni. 2012 deltog prins Carl-Philip, försvarsministern, ÖB och flera andra myndighetschefer. I år har bland andra kung Carl XVI Gustaf bjudits in.
>>Läs mer
Uppdaterad: 2014-01-22

Fredsbaskermarschen

Uppdaterad: 2014-01-22
NY ADRESS FRÅN 1 APRIL 2022

Sveriges Veteranförbund (SVF)
Karlavägen 65
114 49 Stockholm

Telefon 08-25 50 30
kansliet@sverigesveteranforbund.se

Org.nr: 828001-0359
Välkommen att hälsa på, hör av dig innan!
               

    
Sveriges Veteranförbund (SVF) är förbundet som engagerar sig, före, under och efter utlandsinsats, för alla veteraner, som brytt och bryr sig om att hjälpa utsatta människor i världen. SVF tillvaratar veteranernas och deras anhörigas intressen. Gula bandet säljer vi till förmån för våra veteraner och pengarna går till Kamrathjälpen där vi ger kamratstöd.

Webbplatsen är producerad av Viaduct webbyrå