Rikard Johansson, Årets Veteran 2013

Rikard Johansson från Helsingborg får utmärkelsen Årets Veteran för sitt engagemang för veteraner både hemma i Helsingborg och i Afghanistan. Priset delades ut på Veterandagen den 29 maj

– Jag är naturligtvis väldigt glad och stolt. När jag fick beskedet blev jag nästan ställd, det var verkligen inte någonting jag hade väntat mig, säger Rikard Johansson, Årets Veteran 2013.

Rikard Johansson har tagit initiativ till flera olika projekt för att hjälpa veteraner. I januari 2012 startade han Träffplats Helsingborg, där veteraner kan träffas och utbyta erfarenheter. Träffplatsen har blivit väldigt uppskattad och har redan samlat 60 medlemmar.

– Jag gick på en träff i Varberg och ställde efteråt frågan till mig själv varför det inte fanns i Helsingborg. Så jag pratade med hotellet och frågade om vi fick äta frukost där en söndag. På första träffen var vi 5 personer, men nu är det mellan 15 och 25 varje gång. Det är extra roligt att träffarna har levt vidare även när jag själv varit borta, säger Rikard Johansson.

I julas skulle Rikard själv åka till Afghanistan för en ny insats, och ville passa på att få med sig julklappar till alla 300-400 soldater och observatörer på campen. På kort tid organiserade Rikard tillsammans med några kamrater en julklappsinsamling och såg till att alla julkappar slogs in och kom med flyget från Västerås till Afghanistan. Det blev allt ifrån godis, böcker, verktyg, ficklampor och andra bra-att-ha-saker.

Priset Årets Veteran är den svenska parallellen till det som internationellt kallas Peacekeeper of the Year och delas ut på Veterandagen 29 maj varje år. Priset har delats ut sedan 2005, och hette fram till 2012 Årets fredsbevarare. Priset går till någon som har engagerat sig mer än vad tjänsten normalt har krävt för att gagna svenska fredsveteraner, i stort eller i smått, eller på annat sätt gynnat fredsutveckling på den internationella arenan.
NY ADRESS FRÅN 1 APRIL 2022

Sveriges Veteranförbund (SVF)
Karlavägen 65
114 49 Stockholm

Telefon 08-25 50 30
kansliet@sverigesveteranforbund.se

Org.nr: 828001-0359
Välkommen att hälsa på, hör av dig innan!
               

    
Sveriges Veteranförbund (SVF) är förbundet som engagerar sig, före, under och efter utlandsinsats, för alla veteraner, som brytt och bryr sig om att hjälpa utsatta människor i världen. SVF tillvaratar veteranernas och deras anhörigas intressen. Gula bandet säljer vi till förmån för våra veteraner och pengarna går till Kamrathjälpen där vi ger kamratstöd.

Webbplatsen är producerad av Viaduct webbyrå