Sverker Göranson vid minnesmonumentet Restare Veterandagen 2020. Foto: Pia Lagergren

Arbetar verkligen SVT med public service?

Debattartikel av SVFs förbundsordförande Sverker Göranson med anledning av Veterandagens statsceremonis frånvaro i statliga televisionen.
Sverige har sedan 1948 skickat ut över 100 000 svenska kvinnor och män på internationell tjänstgöring i konfliktområden och krigshärdar för att agera som spjutspets i svensk utrikespolitik. En följd av detta är att några blir skadade för livet, och andra mister livet.

Till följd av veteranutredningen som blev klar 2014 tar statsledningen sitt ansvar att minnas och hedra veteranernas hedervärda insatser och sedan 2018 är Veterandagen allmän flaggdag.

Veterandagen den 29 maj är unik då det är den enda dagen med statsceremoniell status där man minns enskildas medborgares uppoffringar i svensk tjänst utomlands.

Det är den enda dagen där statsledningen är samlad för att visa uppskattning genom en gemensam ceremoni vid Veteranmonumentet i Stockholm. Det anmärkningsvärt att den organisation vi har för demokratisk kunskapsspridning, Sveriges Television, kategoriskt vägrar att rapportera från denna dag och ceremoni.

När man inser att gruppen veteraner och deras anhöriga motsvarar antalet personer som bor i Göteborg blir man förvånad över att SVT inte bevakar firandet vid Veteranmonumentet på Djurgården.

Den stora majoriteten av utlandsveteranerna bor inte inom rimlig restid från det centrala firandet. Ska de aktivt glömmas bort av den enda organisation som har som ansvar för att ge dem uppmärksamhet i media? Är det orimligt att avsätta två timmar en gång per år för att minnas att Sverige har utlandsveteraner? Har inte SVT ett folkbildningsansvar att rapportera om vad utsända svenskar gör och gjort i konflikt- och krigszoner?

Vi är mycket glada för de enstaka försök SVT gjort i detta ämne, t.ex. Marika Griehsels dokumentär om dem som tjänstgjorde i Kongo. De har fått utrymme att berätta sin historia.

Det vi önskar är att SVT tar sitt ansvar för att de 100 000 som åkte, och deras anhöriga, får det mediala utrymmet som de förtjänar.

Att man aktivt tog ett val att åka ut för att skapa fred och trygghet för dem som saknar det är något vi borde uppmärksamma positivt. Och vi borde minnas dem som tog ett medvetet val att pausa sina liv i Sverige för att göra en insats för freden, och komma ihåg dem som betalade det yttersta priset.

Besvikelsen bland utlandsveteranerna är stor över SVT:s ovilja att upplåta utrymme till ett av de få erkännanden som det offentliga Sverige ger utlandsveteranerna, att bevaka Veterandagen. Sverige ska vara stolta över sina veteraner precis som alla veteraner ska känna stolthet för sin insats för att någon man aldrig träffat ska få en tryggare värld.


Sverker Göranson
Ordförande Sveriges Veteranförbund

Generösa gåvor ifrån Industrin

Under dagen fick vi på förbundet 2st mycket generösa gåvor ifrån BAE Systems Bofors samt BAE Systems Hägglunds på totalt 126 396kr som ska gå till vårt arbete för Svenska Utlandsveteraners erkännande i samhället.

Tack till Lena Gillström VD på Bofors och Tommy Gustafsson-Rask VD på Hägglunds för ert stöd.

Tyvärr kunde inte de komma till kansliet pga reserestriktioner, men vi löste det också

Riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) samlar in pengar till utlandsveteraner genom egen veteranmarsch

Just nu pågår Gula Bandet-månaden för att uppmärksamma Sveriges veteraner och samla in pengar till Gula Bandet. Ett av initiativen kommer från riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) som anordnar en egen veteranmarsch eftersom den årliga Veteranmarschen i sommar är inställd.
Gula Bandet är Sveriges Veteranförbunds insamlingsprojekt som delar ut pengar till utlandsveteraner som behöver stöd efter sin utlandsinsats. I maj varje år arrangeras Gula Bandet-månaden, med en mängd olika insamlingar och initiativ. Nu startar riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) ett eget initiativ att genomföra en Veteranmarsch på egen hand i sitt hemlän Blekinge för att samla in pengar till utlandsveteraner som behöver stöd och stöttning.

Sommarens marsch inställd på grund av covid-19

Veteranmarschen arrangeras vanligtvis varje sommar av Sveriges Veteranförbund och är en marsch genom Sverige för att samla in pengar till Gula Bandet. Men på grund av covid-19-epidemin har årets Veteranmarsch ställts in. Det fick Annicka Engblom att vilja starta en marsch på egen hand.

– För att uppmärksamma de viktiga insatser alla våra veteraner gjort genom åren och gör i de insatser som genomförs idag tänker jag i all enkelhet under hela maj månad fram till Veterandagen den 29 maj genomföra Veteranmarschen hemma i Blekinge, säger Annicka Engblom.

– Jag kommer att avverka den planerade sträckan på 18 mil, vilket i snitt innebär ca 6 kilometer per dag och skänka anmälnings- och etappavgifterna till Gula Bandet.
Jag har fått jättemycket positiv respons på sociala medier för idén, det är många veteraner och sympatisörer som vill gärna göra samma sak. Så nu har jag skapat en grupp på Facebook så att alla kan dela med sig av sina marschrutter och berättelser. Gemenskapen är en stor del av marschen, så det är kul att kunna dela den även när vi inte kan gå tillsammans i år, säger Annicka Engblom.

Fick Veterandagen att bli allmän flaggdag
Annicka Engblom är välkänd i veterankretsar. Hon har suttit i Försvarsutskottet sedan 2006 och hon var en av de drivande bakom att göra Veterandagen 29 maj till allmän flaggdag.
2018 utsågs hon till ”Årets veteran” av Sveriges Veteranförbund, bland annat med motiveringen att hennes engagemang har sträckt sig långt utöver vad man kan kräva av henne som förtroendevald riksdagsledamot.

– Flera ideella veteranorganisationer som Sveriges Veteranförbund gör ett fantastiskt arbete i att stödja veteraner och deras familjer, men de behöver hjälp och stöd från hela samhället.

Stöd och hjälp till veteraner är en viktig både princip- och moralfråga för den svenska staten och landets befolkning, avslutar Annicka Engblom.
För att delta i Annicka Engbloms stöd för Sveriges utlandsveteraner, swisha ett bidrag till Gula Bandet:
1231 814 482.
PL. Fotograf Kim Svensson

Historisk MC-veterankortege med fika till sjukvårdspersonal i coronakrisen.

Veteraner i Västsverige ordnar MC-kortege fredagen den 24 april kl 14 med tusentals fikaprodukter från Borås till sjukvårdspersonal i Göteborg, kortegen är öppen för alla hojåkare.
Initiativet kommer från L-G Nyholm, mest känd i Veterankretsar som mannen bakom den legendariska Veteranmarschen.
-Ingen kan göra allt, men alla kan göra något säger L-G Nyholm.

-Alla kan bidra på något sätt i dessa svåra tider och vi har haft en insamling via sociala medier som snabbt inbringade närmare 20.000 kronor och
efter att vi pratat med sjukvårdspersonalen vid Östra sjukhuset förstod vi att fikaprodukter i form av mellanmål, energidrycker, hälsobars och liknande som man snabbt kan förtära är några av de varor som sjukvårdspersonalen har behov av på deras korta raster mellan slitet berättar L-G.

ICA i Borås backar upp med viss sponsring från leverantörer för att utöka kvantiteten och Hemvärnet ställer upp med fordonstransport av leveransen de sju milen från Borås.

L-G är även aktiv soldat inom Hemvärnet och de som arrangerar MC-kortegen är Hemvärnets 44:e Bataljonsstabens Kamratförening, föreningen Blue Berets MC och Kungl. Älvsborgs Regementes Kamratförening.

– Detta är ett unikt samarbete, att vi så fort ha lyckats samlat in pengar och fått med de olika arrangörerna är helt suveränt säger L-G.
Vi hoppas kunna inspirera andra föreningar att ta efter vårt initiativ runt om i landet.

-Personalen inom sjukvården jobbar hårt nu i coronakrisen och det känns viktigt att vi kan vara med och bidra till dem. Sjukvårdspersonalen behöver allt stöd de nu kan få.

Han berättar att alla med tillgång till en MC är välkomna att delta i fredagens MC-kortege från Borås till Göteborg de som vill ansluta gör det längst med kortegen för att inte samla för många på samma ställe. Kortegen startar kl 14 i Borås och det går alltså bra att köra med en kortare eller längre sträcka.
Se färdvägsrutt och regler här: https://www.facebook.com/events/634943587089985/

-Nu ställer vi veteraner och våra samarbetspartners upp för de som sliter i coronakriget, avslutar L-G Nyholm.
PL

Sveriges veteranorganisationer och MW Group fd. Military Work mobiliserar för att hjälpa utlandsveteraner i coronatiden.

Världen och Sverige har enorma utmaningar just nu.

I dessa oroliga tider då hela samhället har fått trycka på pausknappen har MW Group (Military Work), Veteran Rapid Reaction VRR, Svenska Soldathemsförbundet SSHF och Sveriges Veteranförbund SVF inlett ett samarbete för att på bästa sätt stödja veteraner som behöver hjälp på både kort och lång sikt.

Såhär kan du som utlandsveteran få stöd:

Military Work
Har du blivit uppsagd/permitterad och behöver nytt jobb, kontakta Military Work numer MW Group: KLICKA HÄR

Veteran Rapid Reaction VRR
Har du hamnat i en akut ekonomisk kris, kontakta VRR: https://www.facebook.com/groups/1394760527448908/

Sveriges Veteranförbund SVF
Behöver du någon att prata med, känner dig orolig eller om du inte mår bra, kontakta SVFs kamratstöd: Kamratstödets telefonlinje 020-666 333 är öppen alla dagar 18-21. https://www.sverigesveteranforbund.se/kamratstod/stod-till-veteraner

Alla insamlade pengar till Gula Bandet går tillbaka till veteraner och deras anhöriga som behöver ekonomisk hjälp. www.gulabandet.se

Svenska Soldathemsförbundet SSHF

Känner du behov av professionellt psykosocialt stöd, kontakta SSHF’s beredskapstelefon på 070-570 99 91 som är öppen alla dagar 07-21.


Veteranförbundets arbete för veteraner och anhöriga kompletteras av ett antal fristående organisationer. Dessa får, precis som SVF, ekonomiskt stöd från Försvarsmakten för att bedriva verksamhet tillsammans för dig.

Invidzonen nätverk av och för anhöriga www.invidzonen.se
Svenska Soldathemsförbundet www.soldathem.org
Militära Kamratföreningarna www.smkr.org
Idrottsveteranerna för sårade och skadade under tjänstgöring www.idrottsveteranerna.se

Ta hand om er, era nära och kära och varandra. Vi ska ta oss igenom det här tillsammans och komma ut starkare och mer sammansvetsade i vår veteranfamilj.

Tillsammans hjälper vi veteraner och stöttar de som stöttat andra!

Veteraner kan spela stor roll i nationell samling kring corona.

Förbundsordförande Sverker Göranson skriver i sin ledare i kommande numret av medlemstidningen Svensk Veteran att veteraner kan spela
en stor roll i den nationella samling som krävs för att Sverige ska komma så starkt ur den här krisen som det bara går.

Veteraner har erfarenhet av kriser, psykiska påfrestningar och kan därför särskilt vara ett stöd till samhället under den kommande tiden.
Sveriges Veteranförbunds ledord Kamratskap, Omtanke och Medmänsklighet är viktigare än någonsin i dessa orostider.
Världen, Europa och Sverige står inför enorma utmaningar på grund av coronaviruset.

Den kommande tiden prövas vår förmåga att fatta kloka beslut, lyda direktiv och inte sprida ogrundade rykten som
kan förvärra situationen. Det påminner om förutsättningar som vi utlandsveteraner känner igen från skarpa insatser
världen över.

Jag tror därför att vi veteraner kan spela en stor roll i den nationella samling som krävs för att Sverige ska komma så starkt ur den här krisen
som det bara går.

Vi ska vara förebilder i att lyda de expertråd som ges, vi ska värna våra äldre och hjälpa till med det vi kan för att förhindra
smittspridning som kan drabba riskgrupperna.

STOR UTMANING
Det var länge sedan vårt land stod inför en sådan utmaning som vi gör just nu med coronavirusets framfart. Corona drabbar alla i samhället,
på alla nivåer.
Ingen går säker och det känns kanske som en omöjlig uppgift vi har framför oss, men så är det inte.
Det är nu vi som förbund ska visa vår styrka med våra 6 000 medlemmar runt om i hela Sverige. Vi måste och ska ta oss
igenom denna kris tillsammans.

Vi veteraner har erfarenhet av kriser, psykiska påfrestningar och kan därför särskilt vara ett
stöd till samhället under den kommande tiden. Vi ska värna varandra, tänka på faran och risken för smittspridning för alla våra äldre.

Jag vill uppmana er i föreningarna att ta kontakt med era äldre medlemmar. Kan ni hjälpa dem på något sätt? Behöver de hjälp med matinköp, behöver de få ut mediciner från apoteket? Behöver de kanske bara lite sällskap över telefonen en stund. Ingen ska behöva känna sig ensam. Vi som är friska och symtomfria kan lämna blod på blodbussar, vi kan gå med i lokala facebookgrupper som organiserar hjälp till äldre
och funktionshindrade.

Som förening kan vi lokalt gå ut och erbjuda medlemmarnas hjälp till kommuner och regioner, samt via frivilligorganisationer som
Hemvärnet, Lottakåren och Röda Korset.

NY TEKNIK
Om vi inte kan träffas över mötesbordet kommer vi att se över hur vi med ny teknik kan få ut vårt budskap. Detta gäller även er i föreningarna, det är smidigt att ha möten över Skype och gruppsamtal över telefonen om ni t ex behöver protokollförda möten.

Vi måste även tänka om och tänka nytt om hur vi går ut med vårt budskap i dessa tider, att använda den digitala tekniken och sociala medier för medlemsvärvning och synliggörande när vi nu begränsas att ha uppsökande verksamhet på publika evenemang.

HÅLL DIG UPPDATERAD
Vi syns på Facebook, Instagram, hemsidan och Twitter där du hittar alla uppdateringar från
förbundet, framförallt om det nu under våren sker snabba ändringar och anpassningar inom
vårt förbund.

Kom ihåg att du är en del av den världsomfattande kampen att få världen att bli en bättre
plats både i fred och frihet. Nu är den kampen
viktigare än någonsin.Sverker Göranson, förbundsordförande Sveriges Veteranförbund
Förutvarande Överbefälhavare. General i reserven. Tjänstgjort cirka fem år utomlands. Insats under Balkankriget i FN och Sveriges första NATO-insats. Högre utbildning i USA. Drygt tre år vid Sveriges ambassad i Washington.


Utdrag från ledarsidan från kommande nummer av Svensk Veteran. Tidningen skickas till medlemmarna under vecka 13.
Foto: Kim Svensson
PL

SVFs kansli på Riddargatan stängt.

Generalsekreterare MariAnne Boström informerar att kansliet i Stockholm är stängt med
hänvisning till myndigheternas rekommendationer att personer i Stockholm som kan jobba hemma ska göra det,
därmed är kansliet obemannat.
Personalen sköter sina arbetsuppgifter hemifrån och svarar på telefonsamtal och mail som vanligt.
Kontaktuppgifter till Sveriges Veteranförbund:

Kansliet tele: 08- 25 50 30
Mail: kansliet@sverigesveteranforbund.seNu är det viktigt att visa Kamratskap, Omtanke och Medmänsklighet, som är förbundets ledord!

Vi uppmanar våra medlemmar att tänka lite extra på personer som nu kan behöva hjälp.
Kanske det viktigaste av allt är att ni nu hör av er till de äldre i föreningen,
om hur de mår och om de behöver hjälp med något praktiskt.
Många av dem har inte tillgång till dator och kan ha svårt att beställa mat, medicin etc. via nätet.

Bästa informationen om utvecklingen får vi genom att följa nyheterna samt besöka krisinformation.se där ni finner samlad information från ansvariga myndigheter.
Via förbundets facebooksida; Sveriges Veteranförbund kan ni följa löpande uppdateringar från kansliet samt styrelsen.PL
kvinnligt nätverk
PL

Kvinnligt veterannätverk är i startgroparna.

Det har länge funnits ett behöv bland kvinnliga veteraner att få träffas, utbyta erfarenheter och nätverka.
Nu är det kvinnliga nätverket en verklighet.
På initiativ av Ingrid Hemström Nordgren och Laila Johansson bildades den 10 december 2019 "Nätverket för kvinnliga Veteraner".
På mötet deltog även förbundets generalsekreterare MariAnne Boström och förbundets kommunikatör Pia Lagergren.
Gruppen planerar för en konferens i Stockholm våren 2020 för kvinnliga veteraner med föreläsningar av kvinnliga veteraner och som avslutning en trevlig middag.
Datum och plats återkommer i januari, mer information kommer på förbundets facebooksida och hemsida.


Vill du komma i kontakt med gruppen kan du nå dem på: kvinnligaveteraner@gmail.com
Inom kort kommer nätverket att finnas med en egen sida på facebook.

Varmt välkommen!

Fira FN-dagen med oss den 24 oktober i Stockholm

Fira FN-dagen med oss den 24 oktober i Stockholm
FN-dagen i Stockholm

Veteranparad i Stockholm - Veterandagen 2019

Kom och hedra Sveriges veteraner den 29 maj under Veterandagen i Stockholm
Kom och hedra Sveriges veteraner den 29 maj under Veterandagen i Stockholm
I samband med Veterandagen den 29 maj välkomnas alla civila och militära veteraner och anhöriga att delta i paradmarschen genom Stockholm – en kortversion av Veteranmarschen som arrangeras av Sveriges Veteranförbund varje sommar.
I täten går delar ur Södertörns Hemvärnsmusikkår, som hjälper oss att hålla takten.

Tid och plats: Vi samlas från kl. 11.30 vid Karl XII:s torg (Kungsträdgården), börjar formera oss på fyra kolonner från kl. 11.45, marschledaren håller en kort information 11:55 och sedan avmarscherar vi kl. 12.00.
En kort rast genomförs då vi passerat förbi Djurgårdsbron och sedan beräknas vi ankomma på mässområdet kl. 12.45, där Försvarsmakten tar emot

Klädsel: De som går i tåget uppmanas att bära vårdad klädsel, gärna i kavaj med medaljer på, och med huvudbonad som basker eller motsvarande. Detta är veteranernas dag och det ska synas!

Marschvägen är i korta drag: Kungsträdgårdsgatan - Hamngatan - Nybroplan - Strandvägen - Dag Hammarskjölds väg - Djurgårdsbrunnsvägen.

Av erfarenhet från den varma Veterandagen förra året - medtag gärna en vattenflaska!

Frågor besvaras av marschledare Lina Maria Karlsson, på veteranparad.stockholm@gmail.com

Löpande kommer vi att uppdatera information här på hemsidan och Facebook angående Veterandagen, därtill hittar du information om evenemanget på Försvarsmaktens hemsida.

OBS! Glöm inte att anmäla om du vill äta mat efter ceremonin ute på Djurgården - anmäl dig här!

Veterandagen firas över hela landet, i bland annat: (tipsa gärna oss om vilka platser som firar Veterandagen)
Eskilstuna
Karlstad
Göteborg
Västerås
Umeå

Möte i Danmark med Board of Nordic Veterans Federation (BNVF)

Den 21 till 23 augusti genomfördes på marinbasen Gniben i Danmark årets möte med BNVF. BNVF är den nordiska sammanslutningen av våra veteranförbund i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Sammanslutningen hette tidigare Board of Nordic Blue Berets, men bytte namn i fjol för att bättre överensstämma med förbundens nationella namn.
Den svenska delegationen bestod av förbundsordförande Sverker Göranson, vice ordförande Jerker Westdahl, kamratstödjare Peter Larsson och vår initiativtagare för veteranmarschen Lars-Göran Nyholm.
Syftet med mötet är att för varandra redovisa vad som skett i veteranfrågor under det senaste året, ge exempel på utvecklingsmöjligheter (aktiviteter, appar, namnfrågor etc), men också analysera hur vi kan bli bättre genom nordiskt samarbete. Detta år var det även dags att byta president för BNVF från norska Britt Tove Berg Brestrup till Paavo Kiljunen från Finland.
Programmet sträckte sig från måndag kväll till onsdag morgon. Innehållet var bland annat en genomgång av en PTSD-app som Danmark översatt från USA, innehållande en del för anhöriga och en del för drabbade. Vidare en information kring en särskild terapi med bruk av hästar. Båda dessa var intressanta och något vi tar med hem för vidare bearbetning.
Det ägnades särskild tid i en ”ordförandegrupp” och en ”kamratstödjargrupp” där bland annat rekrytering av yngre, civila och olika uppföljningsmetoder behandlades. Bra diskussioner där det beslutades att tillsätta en nordisk arbetsgrupp för att specifikt bearbeta rekrytering. Vidare att skapa en ”point of contact” i varje land för veteranmarschen 2018 och därmed möjliggöra ett utvecklat deltagande från övriga länder när vi rör oss upp i norra Sverige. Slutligen beslutade också presidenterna att de skulle mötas igen över en dag i februari för att öka trycket i samarbetsfrågorna och också förbereda sig inför möte 2018 med World Veterans Federation.
Sammantaget var detta ett effektivt och bra möte som vi tror ska bidra till att utveckla flera för oss viktiga frågor.

Veteranmarschen 28 juni - 7 juli 2017

Från Gävle till Skellefteå
Veteranmarschen passerar i år Gävle - Bollnäs - Söderhamn - Hudiksvall - Sundsvall - Östersund - Sollefteå - Härnösand - Örnsköldsvik - Umeå och Skellefteå
Veteranmarschen genomförs för att uppmärksamma & hedra Sveriges alla civila & militära veteraner. Gör det du också!
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Gävle - Söderhamn (via Bollnäs)

Kongress 2017

Föreningarnas representanter för föreningens talan
Foto: Birka
Kongressen kommer att hållas den 25-26 mars 2017 ombord på Birka Cruises.
Inför kongressen utser varje förening rätt antal delegater. Fördelning av antal delegater finns i bilaga. Kontrollera att alla delegater är medlemmar och har betalt sin medlemsavgift. Förbundet står för kostnaden för delegaterna.
Delegaterna anmäler sig till Tinna Nilsson, epost; tinnatravel@gmail.com
I anmälan skall följande information finnas;
• Fullständigt namn enligt ID-handling (körkort el motsvarande)
• Födelsedatum (6 siffror)
• Adress
• Kontaktuppgifter; mobil och epost
• Förening och befattning i föreningen
• Om man önskar Kött eller Fisk till middagen
• Eventuella allergier

Anmälan skall vara Tinna tillhanda senast den 13 februari 2017!
Inkvartering ombord sker i enkelhytt. I första hand kommer Birka Cruises anslutningsbuss att bokas, där sådan finns och i andra hand annat transportmedel. Bekräftelse på anslutning meddelas av Tinna.

Motioner
Alla medlemmar har möjlighet att lämna motion, men endast utsedda delegater har rösträtt under kongressen. Motioner ska vara styrelsen tillhanda två månader före kongressen, dvs den 20 januari, då styrelsen håller styrelsemöte 21–22 januari. De skall lämnas både skriftligt och digitalt.
Motioner sänds till: Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, Klostergatan 23, 703 61 Örebro och kansliet@sverigesveteranforbund.se.
 
Välkomna!

Förbundsstyrelsen

Kongressen och resan är öppen för alla medlemmar


Deltagare bokar och betalar själv sin resa på Birka Cruises hemsida, www.birka.se eller via telefon, 08-7027200. Du väljer hytt, vilka måltider du önskar samt om du önskar åka anslutningsbuss. Ange kongressens bokningsnummer 8922969, för gemensam sittning under kongressens förbokade middag (á la carte kl. 20.30) och lunch (kl.14.00 på återresan).

Viktigt! Anmäl även din bokning till vår samordningsansvarige Lars Sjölin via larssjolin@hotmail.com eller 070-3803083.
Lars svarar även på frågor kring resan.

Din anmälan och bokning måste vara Lars Sjölin tillhanda senast den 15 januari 2017.
Platserna i kongressalen är begränsade, så anmäl dig så snart som möjligt!

Kongress 2017

Föreningarnas representanter för föreningens talan
Foto: Birka
Kongressen kommer att hållas den 25-26 mars 2017 ombord på Birka Cruises.
Inför kongressen utser varje förening rätt antal delegater. Fördelning av antal delegater finns i bilaga. Kontrollera att alla delegater är medlemmar och har betalt sin medlemsavgift. Förbundet står för kostnaden för delegaterna.
Delegaterna anmäler sig till Tinna Nilsson, epost; tinnatravel@gmail.com
I anmälan skall följande information finnas;
• Fullständigt namn enligt ID-handling (körkort el motsvarande)
• Födelsedatum (6 siffror)
• Adress
• Kontaktuppgifter; mobil och epost
• Förening och befattning i föreningen
• Om man önskar Kött eller Fisk till middagen
• Eventuella allergier

Anmälan skall vara Tinna tillhanda senast den 13 februari 2017!
Inkvartering ombord sker i enkelhytt. I första hand kommer Birka Cruises anslutningsbuss att bokas, där sådan finns och i andra hand annat transportmedel. Bekräftelse på anslutning meddelas av Tinna.

Motioner
Alla medlemmar har möjlighet att lämna motion, men endast utsedda delegater har rösträtt under kongressen. Motioner ska vara styrelsen tillhanda två månader före kongressen, dvs den 20 januari, då styrelsen håller styrelsemöte 21–22 januari. De skall lämnas både skriftligt och digitalt.
Motioner sänds till: Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, Klostergatan 23, 703 61 Örebro och kansliet@sverigesveteranforbund.se.
 
Välkomna!

Förbundsstyrelsen

Kongressen och resan är öppen för alla medlemmar


Deltagare bokar och betalar själv sin resa på Birka Cruises hemsida, www.birka.se eller via telefon, 08-7027200. Du väljer hytt, vilka måltider du önskar samt om du önskar åka anslutningsbuss. Ange kongressens bokningsnummer 8922969, för gemensam sittning under kongressens förbokade middag (á la carte kl. 20.30) och lunch (kl.14.00 på återresan).

Viktigt! Anmäl även din bokning till vår samordningsansvarige Lars Sjölin via larssjolin@hotmail.com eller 070-3803083.
Lars svarar även på frågor kring resan.

Din anmälan och bokning måste vara Lars Sjölin tillhanda senast den 15 januari 2017.
Platserna i kongressalen är begränsade, så anmäl dig så snart som möjligt!

Uppsala uppstart 2017-02-26

Vi träffas på Bryggeri Ångkvarn, kl 12,00-17,30
Här anordnas en mötesplats för veteraner i Uppsala/Uppland.
Alla veteraner som tjänstgjort åt någon myndighet i utlandet är välkomna.
Hoppas att vi kan bli riktigt många!

FN-dagen 2016

FN-dagen kommer att firas traditionsenligt vid FN-minnesmärket vid Sjöhistoriska Muséet, Stockholm
Årets program är ännu inte fastlagt. Information kommer!

Nordic Veteran Golf Trophy 2016

Lindö Dal, Vallentuna
Golfande eller icke golfande veteran är välkommen att delta denna dag under gemytliga former!
All information och kontaktpersoner finns på Nordic Veteran Golf Trophy's egen hemsida.
Varmt Välkommen!

Veteranmarschen 7-16 augusti 2016

Från Stockholm till Gävle
Veteranmarschen passerar i år Stockholm - Uppsala - Vittinge - Sala - Avesta - Säter - Borlänge - Falun - Hofors - Sandviken - Gävle
30 mil manifestation för Sveriges alla veteraner.
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Sandviken - Gävle, 26 km

Veteranmarschen 7-16 augusti 2016

Från Stockholm till Gävle
Veteranmarschen passerar i år Stockholm - Uppsala - Vittinge - Sala - Avesta - Säter - Borlänge - Falun - Hofors - Sandviken - Gävle
30 mil manifestation för Sveriges alla veteraner.
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Hofors - Sandviken, 40 km
(Buss från Falun till Hofors)

Veteranmarschen 7-16 augusti 2016

Från Stockholm till Gävle
Veteranmarschen passerar i år Stockholm - Uppsala - Vittinge - Sala - Avesta - Säter - Borlänge - Falun - Hofors - Sandviken - Gävle
30 mil manifestation för Sveriges alla veteraner.
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Vilodag i Falun

Veteranmarschen 7-16 augusti 2016

Från Stockholm till Gävle
Veteranmarschen passerar i år Stockholm - Uppsala - Vittinge - Sala - Avesta - Säter - Borlänge - Falun - Hofors - Sandviken - Gävle
30 mil manifestation för Sveriges alla veteraner.
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Borlänge - Falun, 24 km

Veteranmarschen 7-16 augusti 2016

Från Stockholm till Gävle
Veteranmarschen passerar i år Stockholm - Uppsala - Vittinge - Sala - Avesta - Säter - Borlänge - Falun - Hofors - Sandviken - Gävle
30 mil manifestation för Sveriges alla veteraner.
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Säter - Borlänge, 26 km

Veteranmarschen 7-16 augusti 2016

Från Stockholm till Gävle
Veteranmarschen passerar i år Stockholm - Uppsala - Vittinge - Sala - Avesta - Säter - Borlänge - Falun - Hofors - Sandviken - Gävle
30 mil manifestation för Sveriges alla veteraner.
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Avesta - Säter, 41 km

Veteranmarschen 7-16 augusti 2016

Från Stockholm till Gävle
Veteranmarschen passerar i år Stockholm - Uppsala - Vittinge - Sala - Avesta - Säter - Borlänge - Falun - Hofors - Sandviken - Gävle
30 mil manifestation för Sveriges alla veteraner.
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Broddbo - Avesta, 35 km

Veteranmarschen 7-16 augusti 2016

Från Stockholm till Gävle
Veteranmarschen passerar i år Stockholm - Uppsala - Vittinge - Sala - Avesta - Säter - Borlänge - Falun - Hofors - Sandviken - Gävle
30 mil manifestation för Sveriges alla veteraner.
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Vittinge - Broddbo, 36 km

Veteranmarschen 7-16 augusti 2016

Från Stockholm till Gävle
Veteranmarschen passerar i år Stockholm - Uppsala - Vittinge - Sala - Avesta - Säter - Borlänge - Falun - Hofors - Sandviken - Gävle
30 mil manifestation för Sveriges alla veteraner.
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Uppsala - Vittinge, 36 km

Veteranmarschen 7-16 augusti 2016

Från Stockholm till Gävle
Veteranmarschen passerar i år Stockholm - Uppsala - Vittinge - Sala - Avesta - Säter - Borlänge - Falun - Hofors - Sandviken - Gävle
30 mil manifestation för Sveriges alla veteraner.
Kom med hela eller delar av marschen!

Idag: Stockholm - Uppsala, 34 km

Veteranträffen ÖS 23

Ringenäs Skjutfält, Halmstad
Veteranträffen ÖS 23 genomförs den 14-17 juli 2016 på Ringenäs Skjutfält, Halmstad.
ÖS 23 stänger kl 17.00 för i år!

Veteranträffen ÖS 23

Ringenäs Skjutfält, Halmstad
Veteranträffen ÖS 23 genomförs den 14-17 juli 2016 på Ringenäs Skjutfält, Halmstad.
Var med och spräng besöksrekordet från ifjol!

Veteranträffen ÖS 23

Ringenäs Skjutfält, Halmstad
Veteranträffen ÖS 23 genomförs den 14-17 juli 2016 på Ringenäs Skjutfält, Halmstad.
Var med och spräng besöksrekordet från ifjol!

Veteranträffen ÖS 23

Ringenäs Skjutfält, Halmstad
Veteranträffen ÖS 23 genomförs den 14-17 juli 2016 på Ringenäs Skjutfält, Halmstad.
Var med och spräng besöksrekordet från ifjol!

Veterandagen 2016

Stockholm
Veterandagen firas den 29 maj 2016 vid Sjöhistoriska Museet.
Utställningsområdet håller öppet mellan kl 09.00 och 16.00.
Välkommen!

Webbutbildning/konferens

Webbutbildning/konferens
30-31 januari 2016 håller vi utbildning och konferens för våra föreningar.

Webbutbildning/konferens

Webbutbildning/konferens
30-31 januari 2016 håller vi utbildning och konferens för våra föreningar.

Julbord i Malmö

Veteranträffpunkt Malmö inbjuder till julbord den 24 november på Bishops Arms.

Inställt! Golf för veteraner i Slite i september

Inställt på grund av för få deltagare!Golftävlingen för veteraner som gjort utlandstjänst

Nu har du chansen att träffa en kamrat från förr på golfbanan. Spelar du inte golf?

Du är välkommen i alla fall.

Vi spelar på Gotland och Slite Golfklubb

Ni reser med båt från Oskarshamn eller Nynäshamn torsdagen 26 september.

Ni bor på nybyggda Scandic Visby hotell som ligger 2 minuters promenad från hamnen.

Fredag 27 september går transport från Scandic Visby till Slite Golfklubb

Efter tävlingen är det transport till Scandic Visby där det finns möjlighet till uppfräschning

inför kvällens bankett och prisutdelning.

Bankett på Wisby Strand

Banketten med välkomstbubbel, tvårätters middag samt ett glas vin/öl el alkoholfritt

kommer att hållas på Wisby Strand som ligger ett wedgeslag från Östersjön.

När vi har avnjutit middagen följer prisutdelningen.

Återresa lördagen 28 september

Pris för resa och boende i dubbelrum på Scandic Visby i två nätter med frukost samt

bankett 1845 kr per person i dubbelrum.

OBS! Greenfee tillkommer betalas direkt på Slite Golfklubb och kostar 450 kr per person.

Du bokar din resa på telefon 0771-22 3350 uppge kod FN-Golf.

Till golftävlingen anmäler du dig via ”min golf”.

OBS sista dag för reseanmälan är 30 augusti

Reser du på egen hand eller är bosatt på Gotland anmäler du dig igenom att sätta in

450 kr för deltagande på banketten på konto i SHB Peter Enström med

cnr 6631 424 385 538. Uppge ditt namn och epost.

Vill du inte delta i banketten anmäl dig till golftävlingen via ”min golf”

Frågor angående golftävlingen eller banketten kontakta Peter Enström på

peter@slitegk.se el tfn 070 218 58 06
http://www.yxgolfsm.n.nu/
Sveriges Veteranförbund (SVF)
Riddargatan 29
114 57 Stockholm

Telefon 08-25 50 30
kansliet@sverigesveteranforbund.se
         

      
Sveriges Veteranförbund (SVF) är en intresseorganisation och är ett förbund som engagerar sig, före, under och efter insats, för alla veteraner, som brytt och bryr sig om att hjälpa utsatta människor i världen. SVF tillvaratar veteranernas och deras anhörigas intressen. Gula bandet säljer vi till förmån för våra veteraner och pengarna går till Kamrathjälpen där vi ger kamratstöd.

Webbplatsen är producerad av Viaduct webbyrå